Rakennuslupahakemukseen tarvitset piirustusten lisäksi joko sähköisen tai paperisen rakennuslupahakemuksen. Isommilla paikkakunnilla on yleensä käytössä joko Lupapiste.fi -palvelu tai kunnan oma sähköinen järjestelmä. Pienemmillä paikkakunnilla hakemus jätetään paperisena ja piirustukset sähköpostilla rakennusvalvontaan. Hakemuslomakkeet voi täyttää rakennushankkeeseen ryhtyvä itse tai sitten ne voi täyttää esimerkiksi pääsuunnittelija. Allekirjoituksen hakemukseen laittavat sekä pääsuunnitelija että rakennushankkeeseen ryhtyvä itse.
Omalla paikkakunnallani ilmoitus jätetään vielä paperisena ja täytettävät lomakkeet ovat: rakennuslupahakemus, RH1-tilastolomake, vastaavan työnjohtajan hakemus ja tarvittaessa naapurin kuuleminen.
Oulaisissa rakennuslupahakemuslomakkeet näyttävät tältä:
Rakennuslupahakemus


Tarvittavat liitteet ovat piirustusten lisäksi selvitys rakennuspaikan hallinnasta sekä karttaote ja kaavaote, johon rakennuspaikka on merkitty. Nämä saat yleensä kunnalta, kiinteistötietojärjestelmästä (KTJ). On tärkeää, että kiinteistötietojärjestelmään merkitty tontin omistaja on sama kuin rakennushankkeeseen ryhtyvä tai sitten tontin hallinnasta on olemassa esimerkiksi vuokrasopimus tai kauppakirja.
RH1-rakennushankeilmoitus

Rakennushankeilmoitus on tilastolomake, jonka tiedot tallennetaan valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään (VTJ). Järjestelmässä on tiedot suomalaisesta rakennuskannasta, pinta-aloista, tilavuuksista ja siitä kuka minkäkin rakennuksen omistaa.
Selvitys naapurin kuulemisesta

Kaupunkialueilla on yleensä tapana kysyä myös naapurin mielipidettä ja tiedottaa heille viereiselle tontille tulevasta rakennuksesta. Rakennushankkeeseen ryhtyvä käy yleensä itse hakemassa rajanaapurien allekirjoitukset selvitys naapurien kuulemisesta-lomakkeelle. Kun naapurien allekirjoituksia pyydetään on hyvä olla mukana piirustukset tontille tulevasta rakennuksesta.
Lupapiste
Mikäli hakemus tehdään sähköisesti, kaikki samat tiedot kuin ylläolevilla lomakkeilla syötetään esimerkiksi Lupapiste-palveluun.

Vastaavan työnjohtajan hakemus
Rakennusluvan hakemisen yhteydessä tai viimeistään ennen kuin rakentaminen aloitetaan, pitää hankkeelle nimetä vastaava työnjohtaja. Hän on yleensä koulutukseltaan rakennusmestari tai rakennusinsinööri. Jos rakennukseen tulee vesijohto ja/tai ilmanvaihto on hankkeelle nimettävä myös kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston rakennustyön johtaja sekä kiinteistön ilmanvaihtolaitteiston rakennustyön johtaja. (KVV-työnjohtaja, IV-työnjohtaja). Koulutukseltaan KVV-/IV-työnjohtaja on yleensä talotekniikan (LVI) insinööri. Näiden työnjohtajien hakemukset toimitetaan saman näköisellä lomakkeella:

Kaikkien hakemuslomakkeiden täyttämiseen voit aina pyytää apua tai neuvoja rakennusvalvonnasta!