Asiaa autopaikoista

Asemapiirroksessa esitetään pihan toiminnot ja rakennusten sijainnit tontilla. Tärkeä tontille suunniteltava asia ovat myös autopaikat. Autopaikalta täytyy nykymääräysten mukaan päästä peruuttamaan pois, ilman että täytyy peruuttaa suoraan tielle. Aina näin ei ole ollut, ja on olemassa vielä paljon kohteita, joissa autopaikan sijoittelu olisi voinut onnistua paremmin. Autopaikan taakse tarvitaan 7 metriä tilaa peruuttamista ja auton kääntämistä varten.

autokatos
Autokatos, piirtäjä Arkson

Parkkiruudun virallinen koko on leveydeltään 2,5 metriä ja pituudeltaan 5 metriä. Ei yhtään liikaa tilaa, ainakaan ovien aukaisemista ajatellen! Monella kaupalla onkin käytössä leveämpiä perhepaikkoja ja invapaikkoja liikuntaesteisille. Invapaikan leveys on 3,6 metriä. Se on tila, jossa auton oven pystyy avaamaan sivulle, ilman että kolhii muita autoja.

Invapaikka
Invapaikka. Kuvan lähde: Rakennustieto

 

Minkäkokoinen autokatos tai autotalli sitten kannattaisi omakotitalon pihalle rakentaa? Oman auton vaatiman tilan lisäksi on hyvä miettiä ainakin yksi vieraspaikka ja säilytystilaa polkupyörille, työkaluille ja vaikkapa ruohonleikkurille. Autotallin sisäleveyden olisi hyvä olla ainakin 4,2 metriä ja pituutta sen verran, että auton taakse mahtuu ottamaan peräkontista tavaroita, mielellään 1,5 metriä ja etupuolelle tilaa kulkemiselle ja varastoinnille saman verran, eli sisäpituudeksi tulisi 6,5 – 8 metriä.

Autokatos voi olla vähän kapeampi. Suositeltavat vähimmäismitat yhden auton katokselle ovat 2,8 x 6,5 metriä.

violetti auto

Mittojen ja käytettävyyden lisäksi autosuojien sijoitteluun vaikuttavat materiaalit ja palomääräykset. Mikäli autosuoja halutaan sijoittaa lähemmäs kuin 4 metriä asuinrakennuksesta, tulee lähin seinä osastoida EI30 rakenteella. EI30 tarkoittaa, että palotilanteessa tämä seinä kestää paloa 30 minuuttia. (Eli rakenteeseen ei synny halkeamia tai aukkoja ja lämpötilaa pysyy rakenteen toisella puolella alle 100 asteen.) Yleensä tämä toteutetaan joko levyttämällä tuplakipsilevyllä yksi seinä vesikatteeseen asti (eli myös kattoristikon kylkeen tulee tuplakipsilevytys) tai autosuojan yläpohjaan laitetaan tuplakipsilevyt. Palokatkoissa ei kannata säästellä. Puoli tuntia on lyhyt aika havaita palo, hälyttää apua ja pelastaa se, mitä pelastettavissa on!

Lisää virallista tietoa autosuojien suunnittelemista löydät esim. tästä RT-kortista.