Miten säästää rakentamiskustannuksissa?

Oman talon hankkiminen on useimmiten elämän mittavin sijoitus. Siksi tämä projekti kannattaa suunnitella hyvin. Jossain vaiheessa voi tuntua, että on kiire muuttaa entisestä asunnosta pois ja rakentaa mahdollisimman nopeasti unelmien koti, unelmien paikalle. Kustannusarvio-ohjelmalla tehty laskelma näyttää suurelta, mutta ”kai siinä jossain voi säästää, kun tekee itse mahdollisimman paljon”.

Ehkä pari ajatusta voisin kokemuksesta kertoa, jottei päädyttäisi tilanteeseen, josta laulussa lauletaan: ”Suoristelen nauloja, oman talon kuistilla. Vaikkei tätä taloa vielä parhaalla tahdollakaan taloksi tunnista.”

Ensimmäiseksi tontin ostamisen jälkeen aletaan yleensä kilpailuttamaan suunnittelijaa. Tuntuu siltä, että voisihan talon piirtää kuka tahansa. Ja varmaan voikin. Mutta hyvä suunnittelija maksaa kyllä hintansa takaisin siinä, että suunnitelmiin voi luottaa ja niissä on otettu huomioon rahaa ja aikaa säästäviä ratkaisuja. Myöskään pohjatutkimuksen tekemisestä ei kannata tinkiä. Mikäli maaperä onkin sinun tonttisi kohdalla savisempaa kuin naapurilla ja talo alkaa painua, on sen korjaaminen myöhemmin aika kallista ja tympeää.

Mistä sitten kannattaa tinkiä? Isot terassit ja patiot näyttävät ihanilta puutarhalehdissä ja ohjelmissa. Mutta ihan aluksi voisi olla hyvä tyytyä pienempään terassiin ja vaikkapa ihan ilman katostakin. Pieni laatta, johon mahtuu pöytä ja tuolit voi olla ihan riittävä ensi alkuun. Ulkotiloja ajatellen myös monimuotoiset katokset, jiirit ja erkkerit lisäävät aina hintaa. Mikäli haluat panostaa näihin, täytyy se huomioida budjetissa.

Jos katselet esimerkiksi talotehtaiden kuvastoja, niissä on usein malleja, joissa on ullakkovaraus. Tämä voi olla oikein hyvä ratkaisu. Ei tarvitse heti ottaa isompaa lainaa, vaan voi tehdä ensin alakerran valmiiksi ja perheen tai tilantarpeen kasvaessa laittaa toiseen kerrokseen kunnolliset portaat ja sisustaa huonetilat valmiiksi. ”No tuleeko sitä sitten ikinä tehtyä?”, mietit tässä vaiheessa ja haluat kaiken valmiiksi heti. Omakotitalossa on aina pientä laittamista ja muutosmahdollisuudet tulevat olemaan vain hyvä asia tulevaisuudessa. Olen vahvasti sitä mieltä, että kyllä, järkevät ratkaisut tulevat tehdyiksi myöhemminkin. Jos erilaisia laajennuksia suunnitellaan tehtäväksi myöhemmin, ne kannattaa todellakin suunnitella valmiiksi. Erilaisten lisäpattien ja katosten sommitteleminen olemassa olevaan taloon joskus myöhemmin voi tuottaa ruman ja epäkäytännöllisen lopputuloksen.

Energiansäästö kannattaa ottaa huomioon talon LVIS-ratkaisuja valittaessa. Vettä säästävät vesihanat ja wc-istuimet ovat kannattava ratkaisu. Varaava takka säästää lämmityskuluissa kylminä aikoina, mutta jos et ole innokas puuhommiin, niin säästä toki itsesi tältä vaivalta ja tee vaikka takkavaraus (laatanvahvennos alapohjaan), jos satut myöhemmin innostumaan asiasta. Maalämpö voi tuntua alkuun kalliilta investoinnilta, mutta säästyneet sähkökulut ilahduttavat kuukausittain jatkossa. Samoin säästöä tulee kunnollisesta ilmanvaihtolaitteesta, jossa on hyvä hyötysuhde lämmön talteenotolle.

Kustannuksien seuraaminen ja asioiden pitäminen järjestyksessä on yksi tapa säästää. Kun uutta uretaanipulloa ei tarvitse joka kerta hakea rautakaupasta edellisen jouduttua hukkaan, säästyy sekä hermoja, aikaa että rahaa. Helpommin sanottu kuin tehty! Kiire on yksi tekijä, joka lisää virheitä ja sotkee asioita. Jos mahdollista, niin aikatauluta projekti väljäksi ja huolehdi siitä, että sinulla on aikaa myös levätä ja miettiä kaikkia asioita etukäteen rauhassa. Varaa suunnitteluun mielellään vuosi ja ajoita ainakin osa hankinnoista talviaikaan, silloin on monella tehtaalla esimerkiksi kattoristikoista edullisia tarjouksia enemmän kuin kiireiseen kesäaikaan. Myös suunnittelu ja rakennusluvan hakeminen kannattaa ajoittaa talviaikaan.

Kun talo alkaa lopulta olla viime silausta vaille valmis ja olet pysynyt budjetissa, voit palkita itsesi sillä vähän paremmalla kahvinkeittimellä ja astiastolla tai vuokrata pihalle paljun tupaantuliaisia varten! Mukavia budjetointihetkiä! 🙂

sisustus makuuhuone

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s