Lämpöä harakoille?

Lumi ja pakkanen asettavat Suomeen rakennetuille taloille paljon vaatimuksia. Paitsi rakenteiden kestävyys, myös eristeiden paksuus ja ulkovaipan tiiveys on otettava huomioon suunnittelussa ja rakentamisessa.

Talon katon kautta ulos pääsevä lämpö on kiinnostanut perinteisesti harakoita, jotka ovat tulleet katoille lämmittelemään jalkojaan. Nykyään niitä näkee siinä puuhassa enää harvemmin. Jääpuikkoja ei myöskään näe roikkumassa räystäiltä kuin keväisin, auringon sulattaessa lunta katoilta.

jaapuikot

Uusissa taloissa jääpuikkoja muodostuu vähemmän, kun yläpohjissa on paksummasti eristettä. Yllä olevassa kuvassa ikkunoista vuotaa lämpöä ilmeisen paljon ja ikkunalaudoille kertynyt lumi sulaa puikoiksi.

Varsinkin alkutalvesta kylmyys tuntuu varsin epämiellyttävältä. Kietoudutaan villavaatteisiin, lisätään lämpöä ja poltetaan takassa tulta, jos mahdollista.  Mistä sitten tietää onko sisällä liian kylmä vai ei? Yksi mahdollisuus asian teoreettiseen selvittämiseen on asumisterveysohje.

asumislampo

Palelemisen ja vedon tunteen kokeminen on kuitenkin aina yksilöllistä. Samassa huoneessa toiselle riittää t-paita, toinen aivastelee pitkähihaisessa. Asunnon ja työpaikan sisälämpötila onkin aina jonkinlainen kompromissi ja yleensä asumisterveysohjeen arvoja pidetään riittävinä. Hyvänä keinona viihtyvyyden lisäämiseksi takkatulen ohella ovat myös ilmalämpöpumput ja erilaiset lisälämpöpatterit.

Suunnittelussa vedon tunteen epämiellyttävyyttä yritetään vähentää esim. sijoittamalla sängyt siten, etteivät ne ole isojen ikkunoiden edessä tai ilmanvaihdon tuloilmalaite ei puhalla kylmää toimistotyöntekijän niskaan. Siksi pohjapiirroksessa on hyvä esittää huonekalujen paikat, vaikka ne siirrettäviä ovatkin.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s