Miksi talot eivät homehtuneet ennen vanhaan? Mistä homehtuminen johtuu?

Näihin kysymyksiin vastaaminen voi olla aika vaarallista. Aihe on kuuma peruna edelleen, vaikka keskustelu hometaloista on alkanut jo kymmeniä vuosia sitten. Sisäilmaongelmia on korjattu julkisista rakennuksista ja kodeista. Paljon rahaa on mennyt ja inhimillisiä kärsimyksiä aiheutunut. Suomen kansallisvarallisuudesta 28 % muodostuu asuinrakennuksista ja 17 % muista talorakennuksista, joten ei ole ”ihan sama” miten tätä omaisuutta hoidetaan.

Uudet rakennusmenetelmät vaativat aina testausta. Joskus valitettavasti on käynyt niin, että testaus on suoritettu käytännön olosuhteissa ja vasta sitten huomattu, että ratkaisu ei toimikaan. Näin on käynyt esim. valesokkeli- ja kaksoislaattarakenteessa. Molemmissa rakenteissa kosteus pääsee kosketuksiin puun tai eristeen kanssa, mutta ei pääse haihtumaan rakenteen sisältä pois. Joskus tällainen rakenne on voinut säilyä kuivanakin, eli ei voida automaattisesti olettaa, että talo on homeessa, jos siinä on tällainen rakenne.

valesokkeli

Joskus korjaamalla on saatu aikaan se, että rakenne, joka ennen toimi ei toimikaan enää korjauksen jälkeen. Korjaamisen tulisi aina perustua rakennusfysiikkaan. Lämpö ja samalla ilman vesihöyry kulkee lämpimästä kylmään päin. Vesihöyryn pääseminen seinän väliin estetään tavallisesti laittamalla tiivis muovi seinään, mahdollisimman lähelle seinän sisäpintaa. Jos muovi on asennettu huonosti tai siihen on tullut reikiä myöhemmin on vesihöyry voinut päästä tiivistymään seinän sisälle. Toisena tavoitteena onkin, että rakenteen sisälle mahdollisesti päässyt kosteus voisi päästä kuivumaan. Siksi rakenne harvenee ulospäin ja rakenteissa huomioidaan tuuletusraot.

Ennen vanhaan talot eivät olleet kovin tiiviitä, joten rakennus kuivui kyllä, joskin vedon tunne ja kylmät lattiat vähensivät asumismukavuutta. Hirsitalojen alimmat seinähirret uusittiin aika ajoin, niiden alettua lahomaan, kun vesi pääsi tiivistymään kiveä vasten oleviin alempiin hirsiin.

Ennen kuin rakennat tai korjaat, niin varmista aina oikea tapa ja se että olet ottanut kaiken huomioon. Kysy neuvoa alan ammattilaiselta, tai jos haluat lueskella puolueetonta tietoa aiheesta lisää muuten vain, niin sitä löytyy esimerkiksi nettiosoitteesta http://www.hometalkoot.fi/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s