Keittiön suunnittelu

Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä huoneista. Siellä käyvät kaikki perheenjäsenet useamman kerran päivässä ja sinne kutsutaan myös vieraita. Keittiön toimivuus vaikuttaa jokapäiväiseen ruuanlaittoon ja asumiseen.

Mitä keittiön suunnittelemisessa kannattaisi sitten ottaa huomioon? Perusasioita ovat ainakin kodinkoneet: jääkaappi, liesi, liesituuletin ja astianpesukone. Lisäksi tarvitaan pesuallas ja säilytystilaa astioille ja kuivaelintarvikkeille. Tähän säilytykseen ratkaisuja onkin tarjolla todella laajasti ja moneen makuun.

Kun talon pohjapiirros on suurin piirtein valmis, kannattaa kysyä tarjouksia erilaisista keittiöistä. Keittiöfirmat tarjoavat mielellään myös suunnittelupalvelua, joihin mallinnetaan tuotteet heidän omista valikoimistaan. Omalla suunnitteluohjelmistollanikin pystyn kyllä tekemään mallinnuksia keittiöistä, mutta sisustuksen uusimmista tuulista osaavat paremmin kertoa tuotteita myyvät yritykset.

Pohjapiirrosta voi luonnosteluvaiheessa vielä jonkin verran muuttaa, jos keittiösuunnitelma sitä vaatii. Esimerkiksi keittiön ikkunan sijoittelu ja koko vaikuttaa aika paljon kaappien järjestelyyn. Monia ihmisiä miellyttää tiskialtaan yläpuolella oleva ikkuna. Tiskatessa on mukava katsella maisemia ja ikkunasta tulee valoa keittiöön. Toisaalta tiskialtaan takana oleva ikkuna on myös altis roiskeille ja sitä joutuu varmasti pyyhkimään usein…

Tekemiini pohjapiirroksiin mitoitan yleensä 60 cm tilaa per kodinkone. Laitan lieden viereen jonkin verran laskutilaa, pesualtaan astianpesukoneen viereen ja jääkaapin mahdollisuuksien mukaan lähelle ruokapöytää. Yleensä suunnittelussa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tilaa on tarpeeksi ja että sähkö- ja putkiasennusten tekeminen onnistuu järkevästi.

Jotkut keittiöinnovaatiot kuten aterinlaatikkoon syttyvä valo tai muruset imevä keskuspölynimurin luukku kaapiston alareunassa ovat olleet ”muodissa” vain hetken aikaa. Ulosvedettävä jätevaunu taas alkaa olla itsestäänselvyys joka keittiöön. Myös tekstiileillä ja esillä olevilla esineillä voi vaikuttaa paljon keittiön tunnelmaan. Iltojen pimentyessä syksyyn onkin aika kaivella taas kynttilät esille ja himmentää valaistusta. Silloin eivät sormenjäljet ja roiskeetkaan keittiön kalusteista niin erotu! 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s