Ammattisanasto

Joka alalla on oma ammattisanastonsa. Osa on virallisessakin käytössä olevaa sanastoa, osa ”ammattislangia” eli vanhoja sanoja, sanontoja ja lyhenteitä, joita voi olla hankala ymmärtää, mikäli itse työskentelee jollain toisella alalla.

Rakennuspiirustuksissa pyritään välttämään slangi- tai murresanoja ja käyttämään vain virallisia lyhenteitä. Siitä huolimatta aina silloin tällöin näkee papereissa sanoja ja sanontoja, joita ei löydy googlesta tai muista tietolähteistä. Ne ovat tekijälle ehkä tuttuja, mutta vastaanottajalle hieman oudoksi jääviä vanhahtavia ilmaisuja. Koskaan ei tarvitse ajatella, että on tyhmä, jos kysyy. Parempi kysyä kuin jäädä väärään käsitykseen asioista pidemmäksi aikaa. Sama asia voidaan joskus kertoa useammalla eri tavalla.

Taloa rakentaessa ja materiaaleja vertaillessa rakennusalan sanasto tulee nopeasti tutuksi. Aluksi luultavasti mietitään, mikä seinämateriaali olisi sopivin. Siinä vaiheessa esiin tuleekin jo melko paljon sanastoa. Pystykoolaukset, vaakakoolaukset, eristepaksuus, pehmeä eriste, kova eriste, u-arvot, lamellihirsi, kevytsoraharkko, Siporex, savitiili, kahi-tiili.. Myöhemmin MSE-ikkunat, EI30-palonkesto, maa-ainekset, naulalevyristikot, detaljit… Kenenkään rakentamista suunnittelevan ei tarvitse valmiiksi tietää, mitä termit tarkoittavat. Suunnittelija selvittää asiakkaalle mielellään piirustusten sisällön ja tekee tarvittaessa määrä- ja kustannuslaskelmat kohteesta. Niiden perusteella on helpompi keskustella alan toimijoiden kanssa ja vertailla hintoja joko netistä, rautakaupasta tai saamistaan tarjouksista.

Miten hyvin tunnet rakennusalan sanastoa? Testaa!

1. Revaus tarkoittaa:
a) katon laskemista alaspäin
b) vinosidontaa
c) rakennusalan työharjoittelua

2. EI tarkoittaa:
a) poistettavaa seinää
b) rakennusvalvonnan kielteistä päätöstä
c) tiiviyttä ja eristävyyttä palotilanteessa

3. U-arvo kertoo:
a) miten paljon materiaali läpäisee lämpöä
b) mikä on pankkilainan suhde talon hintaan
c) miten paljon materiaali johtaa lämpöä

4. Putkiremontin toinen, virallisempi nimi on:
a) linjasaneeraus
b) condesiopreventio
c) ei ole mitään muuta nimeä

5. Korkomerkinnät ovat:
a) pankin antamia tietoja 3kk euriborista
b) tontin korkeuksia suhteessa merenpintaan
c) alleviivauksia, jotka osoittavat muuttuneet asiat tekstissä

vinositeitä

Ja loppuun tietenkin vielä oikeat vastaukset: 1b, 2c, 3a, 4a, 5b 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s