Pohjalaisuutta ja salmiakkikuvioita

Seinäjoen asuntomessut alkoivat 8.7. Pääsinkin tutustumaan niihin tänä vuonna heti messujen alkupäivinä. Messut ovat suunnittelijan näkökulmasta loistava tilaisuus päästä näkemään, miltä muiden tekemät ratkaisut näyttävät käytännössä, mikä toimii ja mikä ei, miten tila-asiat on ratkaistu eri kohteissa ja löytyykö uusia innovaatioita. 🙂

Tänä vuonna huomio kiinnittyi erityisesti seuraaviin trendeihin: *kylpyammeet *puun käyttäminen sisustuksessa ja tehosteseininä *tapettimaiset laatat *isot maisemaikkunat *ulkoporealtaat ja isot terassit *rohkeampi värien käyttö *perinne-esineiden ja käsitöiden käyttäminen sisustukseen *erilaiset valaistusratkaisut

Näyttävä kattovalaisin sisustuselementtinä
Näyttävä kattovalaisin sisustuselementtinä

Ennen messuja tutustuin Deko-lehdessä olleeseen viralliseen messuluetteloon. Siihen olisin kaivannut enemmän tietoa itse rakennuksista. Rakennusten julkisivukuvat puuttuivat kokonaan ja pohjapiirroksetkin oli varsin vaatimattoman kokoisia. Etukäteen kiinnostusta herätti ainakin Kosteusturvakoti-niminen kohde sekä Helena Karihtalan sisustama Pohjanmaa. Toki myös oulaistelaisen Värisilmän Susanna ja Sirpa Vuotin sisustama kohde Isoo Pihlaja oli ”must see”-listalla.

Isoo Pihlaja, yksityiskohta keittiöstä
Isoo Pihlaja, yksityiskohta keittiöstä

Helena Karihtalan sisustama Pohjanmaa oli ulkoapäin moderni, mutta väriltään punamulta. Sisustuksessa oli käytetty metalliosiin ja oviin mustaa väriä, joka sopikin hyvin muuhun, puun väriseen ja punaiseen sisustukseen. Myös kaappikello oli löytänyt paikkansa olohuoneen nurkasta.  Messutalo kiinnosti kävijöitä paljon ja mielestäni mukava yksityiskohta oli eteiseen sijoitettu valokuvaseinä, jossa esiteltiin talon tekijät.

Suosittu kohde, Pohjanmaa
Suosittu kohde, Pohjanmaa

Isoo Pihlaja oli Sievitalon melko perinteinen 1,5-kerroksinen talomalli. Tilavaan olohuoneeseen oli mahtunut myös kiiltävän valkoinen flyygeli.

Olohuone, Isoo Pihlaja
Olohuone, Isoo Pihlaja

Itselleni yksi mielenkiintoisimpia kohteita oli pohjois-pohjalaisen talotehtaan, Alavieskassa sijaitsevan Vieskan Elementin, valmistama Valokki. Mielenkiintoista nähdä, minkälainen lopputulos oli, kun olin itsekin ollut mukana messuprojektissa suunnittelemassa taloa ja autotallia. Pyöräkatos onneksi oli säilytetty ennallaan! 🙂

Pyöräkatos kohteessa Valokki
Pyöräkatos kohteessa Valokki

Talossa on aika massiivinen tummanharmaa peltikatto, jota on elävöitetty porrastamalla katosten osuudet pääkattoa alemmaksi. Vaalea ja valoisa sisustus yllättää dramaattisen tumman ulkoverhoilun vastakohtana. Tumma linja jatkuu saunassa, jota on kuvailtu messuesitteissä mm. rouheaksi. Saunan seinissä oleva piilutettu musta hirsipaneli oli kyllä hieno ja yhtenäinen alalaude tekee pienempäänkin saunaan lisää tilan tuntua.

Sauna kohteessa Valokki
Sauna kohteessa Valokki

Asuntomessuilla on tavallisesti ollut esillä myös kerrostalokohde. Puukerrostalo Mäihä oli julkisivuiltaan tyylikäs ja maisemaan sopiva. Talotekniikkaan oli kiinnitetty erityistä huomiota ja nyt ei pääse enää muodostamaan alakerran nimitauluun kirjaimista uusia nimiversioita, vaan infotaulukin toimii sähköisesti! 🙂

Messualuetta, taustalla puukerrostalo Mäihä
Messualuetta, taustalla puukerrostalo Mäihä
Mäihä infotaulu
Mäihä infotaulu

Mikä sitten olisi ollut oma suosikkini messukohteista? Sitä on vaikea sanoa. Jokaisessa talossa varmasti löytyy jokin mielenkiintoinen ja miellyttävä asia. Kodit olivat persoonallisia ja kävijöiden kommentteja niistä oli mielenkiintoista kuunnella. Esittelijät saavatkin varmaan monenlaista palautetta messutaloista. Esimerkiksi passiivikivitalojen kosteusturvatalo kuului herättävän epäilyksiä perässäni kävelleen messuvieraan mielessä. Talon eteisessä esiteltiin lämmitysjärjestelmää, ilmakiertoista lattialämmitystä. Vuotojen varalle taloon on asennettu järjestelmä, joka katkaisee vedensyötön automaattisesti. Tällainen talo on ollut aiemmin esillä viime vuoden asuntomessuilla ja siitä kerrotaan tarkemmin mm. tässä Talotekniikka-lehden artikkelissa.

Hauska idea mielestäni oli tehdä passiivikivitalosta perinnetalon näköinen punaisella puu-ulkoverhouksella ja valkoisilla ikkunanpielillä.

Passiivikivitalojen kosteusturvakoti
Passiivikivitalojen kosteusturvakoti

Sisustukseltaan ja pohjaratkaisultaan positiivisesti yllätti Honkatalojen Lumimustikka. Hirsitalot sopivat messualueen pohjalaistunnelmaan ja äänet vaimenivat puutaloon sisään tultaessa. Taloon oli loihdittu rauhallinen tunnelma taustamusiikilla ja sisustuksessa näkyi hieman erikoisempia, bysanttilaishenkisiä yksityiskohtia.

Lumimustikka eteinen
Lumimustikka eteinen
Lumimustikka ruokailuryhmä
Lumimustikka ruokailuryhmä

 

Lumimustikka kylpyamme
Lumimustikka kylpyamme

Kierroksen loppupuolella kävimme vielä Seinäjoen kaupunginteatterin sisustamassa näyttelykohteessa, jossa kuvitteellisesti asui Lainahöyhenissä-kabareemusikaalin päätähti Zaza. Ihastuin kyllä värimaailmaan! Ja kuten Tove Jansson on sanonut: ”Teatteri on tärkein asia maailmassa, sillä siellä näytetään kaikille millaisia he voisivat olla ja millaisia he tahtoisivat olla, vaikka eivät uskalla ja millaisia he ovat”

Zazan olohuone
Zazan olohuone
Zazan puku
Zazan puku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s