Suunnittelijan työ

Minkälaista on suunnittelijan työ? Mistä suunnittelija saa ideoita malleihin? Miten asiakkaalle piirretään talo?

Ideoita minulle tulee oikeastaan koko ajan ja joka puolelta. Päässäni on saattanut olla jokin mietittävä kohta pohjapiirroksessa ja huomaan siihen sopivan ratkaisun tai painan muuten vain mieleeni mielenkiintoisia yksityiskohtia mistä tahansa näkemästäni rakennuksesta, lehdistä, tv-ohjelmista… Ja yhdistelen niitä sopiviksi kokonaisuuksiksi.

Ensimmäinen talo, jonka luonnostelin ihan muuten vain sai alkunsa siitä, että mietin, minkälaisen muunnelman omasta mummulastani voisi tehdä nykypäivään päivitettynä. Talo on nyt mallistossa nimellä Riihi, koska mummulaa kutsuttiin joskus Riihimäeksi, paikan nimen mukaan, kuten ennen oli tapana. Toisestakin mummulastani minulla on jo versio valmisteilla, mutta valitettavasti piirtäminen on vielä toistaiseksi hitaampaa kuin ideoiden tulviminen päähäni. Joskus olenkin sanonut, että suunnittelutyöstä 1% on inspiraatiota ja 99% perspiraatiota. 🙂 Piirtäminen sisältää paljon rutiininomaisia, millintarkkoja, toistuvia vaiheita, jotka on vain pakko tehdä. Ei voi vain roiskaista ideaa työmies-askin kanteen. Lisäksi on otettava huomioon rakentamismääräykset ja lopuksi aseteltava piirustukset arkille määräysten mukaan. Tulosteita on tehtävä uudelleen ja uudelleen, kun huomaa, että taas on jäänyt jokin piirustustaso tulostumatta, teksti on väärä, savupiippu/ovi/ikkuna puuttuu, EI30-merkintä ei erotu kunnolla, korkeusmerkki on jäänyt väärään paikkaan muutosten jälkeen… Pitäisi joku kerta laskea, montako klikkausta yhden talon piirtäminen vaatii. Joka tapauksessa lopputulos on aina jonkinlainen kompromissi. Välttämättä päässä hyvältä näyttänyt idea ei olekaan sitä paperilla. 😉 Tai ratkaisut vaativat esim. ylä- ja alakerran yhteensovittamista siten, että joistakin ajatuksista on pakko hieman tinkiä. Joskus ne muuttuvat kyllä paremmiksikin, kuin alkuperäinen!

Kun taloa aletaan suunnitella asiakkaan tilauksesta on idean pohjana asiakkaan haastattelu ja usein myös hänen tuomansa oma pohja-/julkisivumalli. Ideoita voidaan yhdistellä useasta mieluisesta vaihtoehdosta. Lähtökohtia ovat mm. tontin kaavamääräykset, tulevan talon koko ja budjetti, makuuhuoneiden lukumäärä ja toiveet huonejärjestyksestä, esim. haluaako kodinhoitohuoneesta käynnin pesutiloihin ja ulos, vai onko se mieluummin erillinen tila, josta ei ole läpikulkua. Suunnittelussa pyritään tekemään talosta käytännöllinen ja toimiva, rakennusmääräykset täyttävä ja asiakkaan toiveiden mukainen. Parasta ja antoisinta työssä onkin, kun pidemmän pohdinnan jälkeen hoksaa jonkin ratkaisun pohjapiirroksessa olleeseen pulmaan ja ratkaisu tuntuu myös asiakkaasta mieluiselta.

Korjausrakentamisen suunnittelussa tärkeimmässä osassa on rakennusfysiikka. Korjaustarve voi lähteä tilojen laajentamisesta, järkeistämisestä tai peruskorjaamisesta. Lopputuloksena ei yleensä tavoitella uutta vastaavaa, vaan vanhaa kunnioittaen pyritään integroimaan uudet halutut asiat rakennukseen. Rakennusfysiikalla tarkoitetaan sitä, ettei uuden rakentamisella pilata vanhaa asentamalla esim. liitoksia niin, että kosteus ja lämpö alkavat siirtymään paikkoihin, mihin ne eivät kuulu. Tärkeää on myös, että taloa huolletaan ja ylläpidetään oikein, jolloin rakennus säilyy paitsi rahalliselta arvoltaan niin myös sisäilman osalta parempana.

Suunnittelijana en halua jyrätä asiakkaan toiveita omilla mielipiteilläni tai arkkitehtoonisilla näkemyksilläni. Jotkut asiat tosin on pakko toteuttaa rakennusfysiikan tai -määräysten mukaan, mutta minulle eniten iloa tuo se, jos olen neuvoillani pystynyt auttamaan rakentajaa säästämään aikaa, vaivaa, rahaa sekä luontoa ja saamaan itselleen mieluisan asunnon.

Witten_Gute-Laune-Haus
Hyvän tuulen talo, Witten, Saksa