Elementtirakentaminen

Elementtitalosta tulevat ensimmäisenä mieleen lähiöt, joiden elementtikerrostalot rakennettiin nopeasti 1960- ja 1970-luvulla. Elementtitaloihin muutettiin mielellään esim. keskustojen vanhoista puutaloista, joissa ei tuohon aikaan välttämättä ollut edes suihkua tai sisävessaa.  Useiden elementtikerrostalojen käyttöiäksi arvioitiin rakentaessa vain 30 vuotta. Tuohon aikaan rakennetut elementtitalot ovat kuitenkin vielä käytössä. Energia- ja julkisivuremonteilla talojen käyttöikää ja asumismukavuutta on saatu lisää.

Elementtitalojen rakentaminen Suomessa alkoi kuitenkin paljon varhaisemmassa vaiheessa. Vera Hjeltin puusepäntehtaassa Helsingin Oulunkylässä valmistui tehdasmaisesti tuotettuja puutaloja ensimmäisenä Suomessa ja mahdollisesti ensimmäisten joukossa koko maailmassa.

Puumies 05/2016 kertoo tästä oman aikansa kaikin puolin edistyneestä tehtaasta ja lyhyesti myös sen johtajasta Vera Hjeltistä.

Lisää tietoa puisten tyyppitalojen historiasta voi lukea rakennustiedon julkaisusta ”Halpoja koteja kaikille”.

Talojen muodot ja mallit ovat monipuolistuneet ja saatavilla on elementtitaloja useista eri materiaaleista ja useilla valmiusasteilla. Puuelementeissäkin on useampaa eri tyyppiä: pienelementti, suurelementti ja moduulitalot. Lisäksi kiinnitetään huomiota talojen elinkaareen, eli pyritään tekemään taloista pitkäikäisiä, mutta myös huomioimaan valmistuksen ja myöhemmin purkamisen ympäristövaikutukset. Lisää talopaketin valinnasta saa mm. Rakennustutkimuksen artikkelista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s