Valitse mieleisesi materiaalit

Monien ihmisten mielestä luonnonmateriaalit tuntuvat miellyttävimmältä vaihtoehdolta sisustamisessa ja rakentamisessa. Erityisesti kesämökit on perinteisesti valmistettu puusta, luonnon keskelle. Materiaalina puu on miellyttävä myös sen takia, että sen pinta tuntuu lämpimältä, se on miellyttävän tuoksuinen ja sillä on akustisia, ääntä vaimentavia ominaisuuksia.

Muoveja on usein syytetty rakennustan kosteusongelmista. Tosin muitakin mielipiteitä löytyy. Jotkut ovat varmoja siitä, että ”punaraitaa” on syytä käyttää eristeenä joka paikassa ja että ekovilla se vasta homehtuukin. Onkin tärkeää ottaa selvää rakennusmateriaalien ominaisuuksista ja kuinka niitä kutakin käytetään oikein.

Kosteuden tiivistyminen alaohjauspuuhun
Kosteuden tiivistyminen alaohjauspuuhun

Muovilla saadaan aikaan tiivis höyrynsulku, jossa erityistä huomiota tulee kiinnittää saumojen liitoskohtiin ja läpivienteihin. Kivi-/lasivilla vaatii tiiviin höyrynsulun, koska ei materiaalina pysty imemään kosteutta itseensä, vaan mahdollinen kosteus valuu alaspäin ja tiivistyy alaohjauspuun päälle seinän alaosaan. Tiiveys asunnossa on muutenkin tärkeä ominaisuus. Se säästää energiaa ja lisää asumismukavuutta poistaen ikävän vedon tunteen.

Ilmansulkupaperia tai ”älykästä höyrynsulkua” käytetään puukuitueristeen kanssa. Puukuitueriste, esim.sanomalehtikuidusta kierrätystuotteena valmistettu ekovilla, on hygroskooppinen materiaali, joka pystyy varastoimaan ja luovuttamaan kosteutta. Mikäli kyseessä on esim. kesämökki tai varasto, jota pidetään aina välillä kylmillään, on tärkeää käyttää muovin tilalta ilmansulkupaperia. Myös yksiaineinen seinä, kuten hirsiseinä kestää kosteuden- ja lämmönvaihteluita hyvin.

Kivitaloihin, erityisesti betonielementtitaloihin liitetään usein kylmä, jopa ankea mielikuva. Toisia taas miellyttää puhdas ja tasainen kiviseinä kodin sisustuksessa. Sisustusmateriaaleilla voi vaikuttaa viihtyisyyteen ja asunnon ilmeeseen paljonkin. Ikkunat ja niistä näkyvä maisema voivat olla osa sisustusta ja usein terassi tai parveke toimii olohuoneen jatkeena mahdollistaen asunnon monipuolisemman käytön vuodenaikojen mukaan joko kukkien kasvatukseen, yrttien viljelyyn tai ihan vain istuskelemiseen ulkoilmassa.